nuffnang adds

Tuesday, 7 January 2014

Aktiviti kanak-kanak seperti Akiff..

Semalam aku ada terbaca dalam blog Adlil Rajiah ni.. Aktiviti kanak-kanak yang murah.. Aktiviti seperti ni dapat menguji minda, memperkembangkan saraf2 otak dan stimulate fine motor skills.. 

Sementara aku belum bekerja lagi ni.. Aku ada buat aktiviti ni skit untuk Akiff.. Tak la dia ngadap kartun saja.. Bukan senang nak suruh Akiff buat aktiviti macam ni.. Akiff suka main2 n tak bagi kita nak arah2 dia.. Tuan besar la katakan.. 

Aku buat 2 aktiviti ja untuk kali ni.. 

1) Penyepit Baju

Mula2 tu Akiff macam susah sikit.. Lepas tu aku ajar la dia macam mana nak kepit tu.. Dah nampak tu kiranya macam boleh buat la.. Akiff tak bagi aku ajar dia dah.. Dia mesti akan cakap SIBUK.. Tak bagi aku ngajarnyaa... Akiff.. Akiff... Lepas tu aku biarkan saja dia duk sorang-sorang buat.. Habis jer buat.. Dia panggila aku.. Terkejut gak la.. Sekejap ja dia boleh buat..

Nampak tangan dia nak interframe jugak..

Ni Akiff tengah tunjuk demo kat aku.. Bukan main suka aku puji dia pandai..

Nak tengok video akiff klik ja KEEK - Penyepit Baju Aku tak boleh nak upload keek dia..


2) Colour Sorting.

Untuk aktiviti yang ni dia dah start nak main2 dah.. Aku amik mangkuk warna warni dia.. Suruh dia masukkan garfu n pisau plastik dalam mangkuk tu mengikut warna dia.. 

Klik KEEK - Sorting Colour ni kalau nak tengok video dia..





Ada banyak aktiviti lagi kalau nak cuba.. Klik kat SINI.. Ada yang Akiff dah pernah buat.. Ada yang belum..

SELAMAT MENCUBA..

2 comments:

  1. kemah kecik benntuk istana inggeris tu, comel bangat.. teringin nak beli utk anak buah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khemah tu zaza beli on9.. Lama dah. Tak ingat lak link dia..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...